Pulkkila lokakuisena perjantaina 2017

Pulkkila on entinen kunta Pohjois-Pohjanmaalla. Se sijaitsee valtatie 4:n varrella noin 90 kilometriä Oulusta etelään. Vuoden 2009 alusta Pulkkilasta tuli osa Siikalatvan kuntaa yhdessä Piippolan, Kestilän ja Rantsilan kanssa. Pulkkilassa oli ennen kunnan lakkauttamista noin 1600 asukasta.

Olen kotoisin Pulkkilan naapurista Haapavedeltä, ja Pulkkilassa on tullut aina joskus käytyä. Lokakuussa olimme syysloman vietossa Haapavedellä, ja perjantaipäivänä kiertelin Pulkkilaa sekä siitä noin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevaa Piippolaa sisko ja kamera mukanani.

Sää ei vierailumme aikoihin olisi voinut olla paljon huonompi. Oli harmaata ja vähän väliä tihuutti märkää lunta. Kuvien ottaminen mistä tahansa paikasta tällaisena harmaana päivänä ei tee paikalle tietenkään oikeutta, mutta tämä oli syyslomareissun ainoa päivä, jolloin kuntien kiertämiseen oli aikaa.

Pulkkilan pääkatu on hieman yli kilometrin mittainen Pulkkilantie, joka kulkee valtatie 4:n eli nelostien suuntaisesti aivan sen vieressä. Etelästä päin tultaessa heti Pulkkilantien alussa nelostien varrella on ABC ravintoloineen ja myymälöineen. Samassa rakennuksessa toimivat myös Alko ja apteekki.

Muita ruokapaikkoja, kahviloita tai baareja ei Pulkkilan keskustassa ABC:n lisäksi sitten olekaan. Muutaman kilometrin päässä keskustasta, Uljuan tekojärven rannalla sijaitsevan kahvilan esittelen alempana.

Pulkkilan ABC sijaitsee nelostien ja Pulkkilantien välissä.

ABC:n vieressä olevaa rakennusta oltiin vierailumme aikoihin purkamassa. Muistan käyneeni kyseisessä rakennuksessa kirpputorilla pari vuotta sitten. Nyt en nähnyt Pulkkilassa kirpputoria lainkaan. Jos ei sellaista tällä hetkellä ole, on se varmasti jossakin vaiheessa paikkaan tulossa. Tässä kirpputorien luvatussa maassa olisi vähintäänkin omituista, jos ei tämän kokoisesta paikasta löytyisi (itsepalvelu)kirpputoria.

Pulkkilantien toisella puolella, ABC:tä vastapäätä, oli käsittääkseni myös aikoinaan huoltoasema. Nyt rakennus näytti olevan tyhjillään.

Tyhjillään oleva liikerakennus Pakkalantien ja Pulkkilantien kulmauksessa.

Myös seuraava, samalla puolella Pulkkilantietä sijaitseva liikerakennus oli lokakuussa tyhjillään. Kuulin, että rakennukseen on kuitenkin vielä tulossa liiketoimintaa.

Liikerakennus Pulkkilantien varrella.

Entinen Pulkkilan kunnantalo, joka nyt toimii koko Siikalatvan kunnantalona, sijaitsee Pulkkilantien toisella puolella.

1970-luvun alussa valmistuneessa rakennuksessa toimi aikaisemmin myös Alko.

Kunnantalon vasemmalla puolella oli vielä joitakin vuosia sitten vuonna 1930 rakennettu, kulttuurihistoriallisesti arvokas Honkalinna-niminen rakennus, jossa loppuaikoina toimi karaokeravintola. Itse en tätä paikkaa muista – sen verran vähän olen sitten loppujen lopuksi tullut Pulkkilassa käyneeksi. Satuin kuitenkin huomaamaan tämän uutisen Honkalinnasta ja sen vuonna 2009 tapahtuneesta palosta. Uutistekstin kommenteista huomaa, että paikka oli monille tärkeä ja siihen liittyi paljon muistoja. En tiedä, missä pulkkilalaiset nyt käyvät viihteellä.

Pulkkilassa on käyty yksi harvoista Ruotsi-Suomen voittamista Suomen sodan taisteluista. Sandelsin johtamat joukot voittivat venäläisosaston Pulkkilassa toukokuussa 1808. Taistelun muistomerkki paljastettiin vuonna 1933.

Pulkkilan taistelun muistomerkki sijaitsee aivan Pulkkilantien varrella.

Muistomerkin takana näkyy tavaratalo Maximajakka, jossa myydään muun muassa rauta-, rakennus- ja taloustarvikkeita. Askartelutarvikkeita muistan paikasta joskus ostaneeni. Maximajakan yrittäjät palkittiin viime vuonna Siikalatvan vuoden yrittäjinä.

Pulkkilan raitin vanhoista rakennuksista julkaistiin tänä vuonna kirja, jossa esitellään vanhan raitin taloja, niiden historiaa ja elämää. Kirjan on koonnut Pulkkilan Seura ry. Teoksessa ovat mukana 1930-luvulla raitilla olleet talot kirkosta äsken mainittuun Honkalinnaan sekä kylän ensimmäiset, kirkon lähellä olleet talot. Teoksessa esitellään kaikkiaan noin 40 taloa. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka moni noista taloista on edelleen olemassa. Ehkäpä joku lukijoista osaa vastata kysymykseen. Itse en ole päässyt teokseen tutustumaan. Pulkkilan raitista on tänä vuonna tehty myös pienoismalli, johon voi käydä tutustumassa kunnantalolla. Sekä kirja että pienoismalli julkistettiin Siikalatvan kotiseutujuhlilla heinäkuussa. Hieno hanke kaiken kaikkiaan!

Näkymä Pulkkilan raitilta eli Pulkkilantien varrelta etelään päin.

Yllä olevassa kuvassa vasemmalla näkyvässä rakennuksessa on ollut aikaisemmin liiketoimintaa. Siinä on viimeksi ollut ikkunassa olevista teksteistä päätellen jonkinlainen putiikki. Google Maps -karttapalvelun kuvat Pulkkilasta ovat vuodelta 2011, ja silloin rakennuksessa on kuvien perusteella ollut ravintolatoimintaa. Netistä huomasin, että rakennus on tällä hetkellä myynnissä.

Sekä alla että yllä olevissa kuvissa näkyvä punainen talo on rakennettu vuonna 1930, ja siinä on aikoinaan ollut lääkärin vastaanotto. 1970-luvulta lähtien rakennuksessa on ollut päiväkotitoimintaa. Vieressä oleva, vaalea talo on rakennettu Pulkkilan kunnan terveystaloksi vuonna 1948. Sittemmin rakennuksessa on toiminut käsityökeskus, ja nykyään siinä pidetään kansalaisopiston käsityöpiirejä.

Pulkkilanraitin varrelta löytyy kauniita, vanhoja rakennuksia.

Vaaleansinistä, aikaisemmin ravintolana toiminutta rakennusta vastapäätä on alla näkyvä liikekeskus, jossa sijaitsee muun muassa Kelan toimisto. Pulkkilan Kela on tämän vuoden kesästä lähtien toiminut pelkästään ajanvaraustoimistona.

Liikerakennus Pulkkilantien varrella.

Vieressä on toinen liikerakennus, jossa toimii muun muassa Pulkkilan Osuuspankki.

Pulkkilassa on kaksi päivittäistavarakauppaa: K-market ja Sale.

K-marketin vieressä sijaitsee Kukka- ja Hautauspalvelu Pulkkilan Kukka.
K-marketin toisella puolella sijaitsee Sale.

Pulkkilan raitin varrelta löytyy useita kauniita vanhoja rakennuksia, mutta myös vähemmän kauniita laatikkomaisia rakennuksia.

Oikealla näkyvässä rakennuksessa toimii Pulkkilan Terveystalo.

Yllä olevassa kuvassa näkyy taustalla Pulkkilan kirkon kellotapuli. Vuonna 1843 rakennetun kellotapulin on suunnitellut Carl Ludwig Engel, jonka käsialaa myös muun muassa Helsingin tuomiokirkko on. Pulkkilan kirkko on kellotapulin takana puiden suojassa eikä näy kovin hyvin Pulkkilantielle.

Kirkon vieressä sijaitsevat Pulkkilan koulu ja kirjasto.

Pulkkilan kirkko on rakennettu vuonna 1908, ja sen on suunnitellut Josef Stenbäck. Alavudelta kotoisin ollut Stenbäck on Suomen tuottelian kirkkosuunnittelija, joka suunnitteli kaikkiaan 35 kirkkoa. Useat Stenbäckin suunnittelemista kirkoista ovat eri tyylisuuntien sekoituksia – niin myös Pulkkilan kirkko. Siikalatvan seurakunnan sivujen mukaan kirkossa on sekä kansallisromantiikan että jugendin piirteitä. Kirjastovirmassa taas puhutaan uusgotiikasta ja jugendista. Erittäin kaunis kirkko se joka tapauksessa on – olipa tyylisuunta mikä hyvänsä.

Alla olevassa kuvassa on näkymä kellotapulin edestä takaisin keskustaan päin. Oikealla oleva vaalea talo on Pulkkilan entinen kunnantalo, Mäkelän talo, joka toimii nykyään erilaisten yhdistysten ja yhteisöjen talona. Mäkelän talosta löytyvät muun muassa Pulkkilan nuorisotilat sekä Siikalatvan kunnan Pulkkilan työpaja.

Pulkkilan kotiseutumuseo sijaitsee Pulkkilan keskustan tuntumassa, kun Iisalmentietä lähdetään Piippolaan päin. Museo oli päässyt huonoon kuntoon, kun Pulkkilan Seura ry vuonna 2015 kunnosti sen. Seura sai tekemästään talkootyöstä vuonna 2015 Vuoden maisemateko -kilpailun Pohjois-Pohjanmaan alueellisen tunnustuksen.

Päärakennuksen vuotava pärekatto vaihdettiin kunnostuksen yhteydessä huopakattoon.
Museoalueeseen kuuluu myös vanha viljamakasiini.

Lopuksi esittelen vielä Pulkkilan alueeseen kuuluvan Uljuan tekojärven ja sen rannalla sijaitsevan kahvilan. Uljuan tekojärveä alettiin rakentaa vuonna 1966 ja se valmistui vuonna 1970. Pääasialliset syyt järven rakentamiselle olivat Siikajoen kevättulvien säännöstely ja sähköntuotanto.

Järven rannalla sijaitsee Uljuan kahvila. Aivan nelostien varrella sijaitsevaan kahvilaan on Pulkkilan keskustasta matkaa noin kahdeksan kilometriä. Kahvila on tähän vuoteen saakka toiminut vain kesäkahvilana, mutta on nyt ensimmäistä vuotta auki myös talven.

Uljuan Kahvila on tunnettu letuistaan, joita paikasta on saanut jo yli 30 vuoden ajan. Nykyään kahvilasta saa myös suolaista syötävää. Itse kävimme paikassa tällä kertaa vain kahvilla, mutta en voinut olla huomaamatta naapuripöytiin tuotujen makkaraperunoiden annoskokoa. Nälkäisenä paikasta ei ainakaan tarvitse lähteä.

Kahvilan pysäköintipaikalta noustaan puiset portaat järvelle.

Pulkkilan-vierailulle sattui valitettavasti kovin harmaa ja kurja ilma. Tätä blogia tulen kuitenkin kirjoittamaan vielä pitkään, joten teen jossakin vaiheessa Pulkkilasta uuden, kesäisemmän postauksen, koskapa Pulkkilan lähellä Haapavedellä joka tapauksessa käyn useita kertoja vuodessa. Pulkkilassa haluaisin tutustua vielä ainakin Haapavuoren luontopolkuun sekä Ilmari Kiannon syntymäkotiin. Ehkäpä ensi kesänä.

2 thoughts on “Pulkkila lokakuisena perjantaina 2017

  • 26.3.2019 at 11:01
    Permalink

    Upeata työtä – ja tärkeää!
    Hyvä, että joku dokumentoi kyliä, katuja ja maisemia. Niistä on joskus hyvä nähdä millainen Suomi on ollut. Voi myös käydä katsomassa miltä muualla näyttää.

    Reply
  • 1.9.2024 at 21:31
    Permalink

    Hienoa työtä tosiaan. Lisäisin vielä Rinteen talon (punaista lääkärintaloa vastapäätä; näkyy kuvassasi taempana vaaleansinisen talon takana): se on ollut vanha sotilastorppa, ilmeísesti vuodelta 1864, ja siinä on ollut kestikievari ja evakkojen majoitusta ja mm. sotavanki Mikko renkinä. Äitini lapsuudenkoti.

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.