Kestilä pääsiäisenä 2018

Kestilä on entinen Suomen kunta Pohjois-Pohjanmaalla. Vuoden 2009 alusta Kestilä, Piippola, Pulkkila ja Rantsila yhdistyivät, ja uuden kunnan nimeksi tuli Siikalatva.

En tuntenut Kestilää juurikaan entuudestaan. Muistan joskus ajaneeni keskustan läpi, mutten usko, että olen koskaan aikaisemmin pysähtynyt paikassa. Pääsiäislauantaina tutustuimme nyt siskoni kanssa paremmin sekä Kestilään että läheiseen Pyhäntään.

Kestilä poikkeaa positiivisella tavalla edukseen monista muista keskustaajamista siinä, että siellä on säilynyt harvinaisen paljon vanhoja rakennuksia. Löysin netistä tämän mielenkiintoisen tiedoston, jossa esitellään Kestilän ja muun Siikalatvan maakunnallisesti tai paikallisesti arvokkaita rakennuksia, ja Kestilän raitti mainitaan siinä edustavaksi esimerkiksi perinteisestä kirkonkylänraitista. Seuraavaksi esittelen tätä varsin viehättävää raittia tarkemmin.

Kun Kestilään saavutaan lännestä nelostieltä päin, on tien vasemmalla puolella keskustaan tultaessa rakennus nimeltään Kisa-Pirtti.

Kisa-Pirtti Kestiläntieltä kuvattuna.
Kisa-Pirtti on luokiteltu paikallisesti arvokkaaksi rakennukseksi.

Kisa-Pirtti rakennettiin Kestilän nuorisoseurantaloksi vuonna 1904, ja se oli alkujaan nimeltään Koittola. Välillä rakennus toimi suojeluskuntatalona, ja 1970-luvulla sen osti urheiluseura Kestilän Kisa-Veikot. Paikkaa voi vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin.

Näkymä Kisa-Pirtin kohdalta keskustaan päin.

Heti Kisa-Pirtin jälkeen Kestiläntien vasemmalla puolella on rakennus, joka kaikessa ankeudessaan on jollakin tavalla kiehtova. Tapiola on rakennettu 1960-luvulla liike- ja asuinrakennukseksi, jollaisena se edelleen toimii.

Tapiola sijaitsee Kestiläntien ja Taipaleentien kulmauksessa.
Tapiolan liiketiloissa toimivat tällä hetkellä kirpputori, parturi-kampaamo sekä ProAgrian toimipiste.

Toiselta puolelta Taipaleentietä löytyy samalta aikakaudelta peräisin oleva rakennus, jossa on alusta saakka toiminut Kestilän apteekki.

Kestilän apteekki.

Sekä apteekin rakennus että Tapiola on luokiteltu maakunnallisesti arvokkaiksi kohteiksi. Itse en ole tämäntyylisen arkkitehtuurin suuri ystävä, mutta Kestilän raitilta löytyy näiden laatikkomaisten rakennusten vastapainoksi onneksi myös useita vanhoja kauniita rakennuksia. Ensimmäiset niistä ovat lähes vieressä, kun Kestiläntietä – joka tässä kohden muuttuu Kestilänraitiksi – jatketaan eteenpäin.

Näkymä Kestilänraitilta Taipaleentien kohdalta.

Yllä olevassa kuvassa oikealla näkyvä K-Market Eväsreppu on toinen Kestilän päivittäistavarakaupoista. Kuvassa näkyy myös kaksi vanhaa rakennusta: Mannermaan kaupparakennus ja Kivelä.

Mannermaan vanha kaupparakennus.

Mannermaan kaupparakennuksen vanhin osa on vuodelta 1879. Rakennuksessa sijaitsivat myös Mannermaan kauppiasperheen asuintilat. 1980-luvulla rakennuksessa on toiminut rautakauppa ja jossakin vaiheessa myös pubi.

Kivelän jugend-tyylinen rakennus Kestilänraitin varrella.

Kauppataloa vastapäätä sijaitsee koristeellinen jugend-tyylinen Kivelä-niminen rakennus, joka valmistui Mannermaan kauppiasperheen asuinrakennukseksi 1910-luvulla. Rakennus oli 1960-luvulla purku-uhan alla, mutta päätettiin kaikeksi onneksi olla purkamatta ja remontoitiin.

Pian Kivelän jälkeen on samalla puolella tietä kaksi keskenään hyvin samantyylistä vanhaa rakennusta: Kestipirtti ja Ritola.

Kestipirtti ja Ritola Kestilänraitin varrella.

Yllä olevassa kuvassa vasemmalla oleva Kestipirtti, jota on nimitetty myös Lottalaksi, on rakennettu 1900-luvun alkupuolella. Alun perin yksikerroksisessa rakennuksessa toimi ennen sotia postitoimisto ja sota-aikana lottakahvila. Sodan jälkeen rakennus sai toisen kerroksen, ja siinä toimi kahvilan lisäksi matkustajakoti. Rakennuksessa on toiminut myös muun muassa autokoulu.

2000-luvun alkupuolella sekä Kestipirtti että Ritola oltiin aikeissa purkaa, mutta purkusuunnitelmat kohtasivat vastustusta ja rakennukset ovat edelleen pystyssä.

Aivan Kestipirtin takana rakennuksen vierestä lähtevän Hallintotien varrella on Kestilän ainoa yöelämää tarjoava paikka, ravintola Waiting Bar. Hauska nimi ravintolalla!  Samalla paikalla on kuulemma joskus aikoinaan toiminut Kanasen baari.

Hallintotielle käännytään Kestilänraitilta Kestipirtin vierestä.
Ravintola Waiting Bar.
Ravintola Waiting Barin sisustus on hiljattain uusittu.

Waiting Barista saa myös ruokaa, ja söimmekin täällä kebabit. Paikassa oli meidän lisäksemme kaksi Pulkkilasta saapunutta asiakasta.

Juha Myllykoski ja Juhani Turunen harmittelivat, ettei Pulkkilassa ole tällä hetkellä yhtään kuppilaa ja viihteelle täytyy aina lähteä kauemmas.

Kestilänraitin toiselta puolelta löytyy toinen Kestilän päivittäistavarakaupoista eli Sale.

Sale sijaitsee aivan Kestilänraitin varrella.

Salen edustalla juttelin kahden paljasjalkaisen kestiläläisen kanssa.

Artturi Yrttiaro ja Matti Arola osasivat kertoa paljon raitin varrella sijaitsevista rakennuksista.

Salen edustalta löytyy edelleen kunnanviraston kyltti, vaikka Kestilä on ollut osa Siikalatvaa vuodesta 2009 ja uuden kunnan kunnantalo sijaitsee Pulkkilassa.

Näkymä Salen edustalta Kestilänraittia eteenpäin.

Minulta jäi selvittämättä Kestilän vanhan kunnanviraston sijainti. Kyltti osoittaa Hallintokadulle päin, ja kadun nimikin tuntuu kunnantalolle sopivalta. Saattaa kuitenkin olla, ettei koko kunnanviraston rakennusta enää ole olemassakaan; sen purkaminen on ainakin tämän vuodelta 2016 olevan uutisen mukaan ollut suunnitelmissa.

Salen vieressä sijaitsee Kestilän Osuuspankki.

Osuuspankin vieressä on kaksi 1800-luvun loppupuoliskolta peräisin olevaa viljamakasiinia, joista lainattiin siemenjyviä niitä tarvitseville. Huonoon kuntoon päässeet makasiinit kunnostettiin talkoilla vuonna 1994. Nykyään suuremmassa makasiinissa toimii Kestilän museo. Makasiineista pienempi eli Elekkola on jossain vaiheessa toiminut myös putkana. Makasiini sai nimensä putkan ensimmäisen asukkaan Elekko Leiviskän mukaan.

Viljamakasiinit on rakennettu 1860- ja 1870-luvuilla.

Makasiinien vieressä olevasta puurakennuksesta on aikaisemmin saanut ruokaa, ja rakennuksen seinässä lukee edelleen Kestilän Pizza ja Grilli.

Kestilänraitin toiselta puolelta löytyy jälleen kaunis rakennus, Kestilän vanha seurakuntakoti, jossa pidettiin aikoinaan muun muassa rippikoulua sekä jumalanpalveluksia, kun kirkossa oli liian kylmä istua.

Kuvassa näkyvä osa on rakennettu vuonna 1938.
Rakennuksen matala osa on 1960-luvulta.

Nykyään rakennus toimii muun muassa nuorisotilana.

Kestilän kirkko sijaitsee toisella puolella tietä, myös aivan Kestilänraitin varrella. Alla olevassa kuvassa kirkko pilkottaa hieman puiden välistä.

Aivan keskusraitin varrella puiden suojassa olevassa kirkossa on jotakin hyvin tunnelmallista.

Kirkon sisäänkäynti Kestilänraitilta kuvattuna.

Kirkko ei puuston takia näy kunnolla Kestilänraitille, mutta kun astuu kirkon edessä olevalle hautausmaalle ja näkee kirkon kokonaisuudessaan, huomaa kuinka kaunis se onkaan.

Vuonna 1856 valmistuneen kirkon on suunnitellut Ernst Lohrmann.
Näkymä kirkon kohdalta Kestilänraittia eteenpäin.

Kirkon luota on noin 300 metriä Kestilän peruskoululle.

Näkymä Kestilänraitilta koulun kohdalta. Koulu jää tien vasemmalle puolelle.
Näkymä samasta kohdasta takaisin kirkolle päin.

Kestilän peruskoulu on aikaisemmin ollut nimeltään Keskuskoulu, kuten koulun seinässä vielä lukee.

Kestilän peruskoulussa toimivat vuosiluokat 1-9.

Koulun pihalla oleva suuri monitoimikenttä vihittiin käyttöön syksyllä 2016.

Monitoimikenttää kutsutaan Kestilän PalloAreenaksi.

Koululaisilla on lyhyt matka kirjastoon, sillä Kestilän kirjasto sijaitsee aivan koulun vieressä samalla puolella Kestilänraittia.

Kestilän kirjasto on nykyään auki tiistaista perjantaihin.

Toiselta puolelta Kestilänraittia löytyy Kestilän Teboil, joka vaikuttaa palvelevan asiakkaita varsin monipuolisesti. Huoltamopalveluiden ja ruuan lisäksi paikasta saa myös muun muassa elintarvikkeita sekä monenlaisia leikkokukkia.

Kestilänraitti loppuu Teboilin kohdalla tai – tulosuunnasta riippuen – alkaa siitä.

Teboililta saa myös monenlaisia leikkokukkia.

Kestilänraitti päättyy tähän, mutta esittelen vielä lopuksi Kestilänraitin vieressä kulkevan jokimaiseman. Aivan Kestilänraitin lähellä virtaa Mulkuanjoki, joka on yksi Siikajoen sivujoista. Kun Kestilänraitin toisesta päästä K-Marketin kohdalta käännytään Tiinanmäki-nimiselle tielle, ohitetaan ensin terveyskeskus ja tullaan pian sen jälkeen Mulkuanjoen ylittävälle sillalle.

Mulkuanjoen ylittävä silta etelästä päin kuvattuna.
Näkymä sillalta joelle.

Täytyy sanoa, että Kestilä kauniine vanhoine rakennuksineen teki minuun vaikutuksen. Olisipa useammissa keskustaajamissa säilytetty näin paljon vanhoja rakennuksia. Vaikutusta sen sijaan ei tehnyt Kestilästä Piippolaan vievä tie, kun lähdimme iltapäivällä ajelemaan takaisin kohti Haapavettä. Tie oli niin sohjoisessa kunnossa, että tiellä pysymiseen sai keskittyä ihan tosissaan.

 

 

 

One thought on “Kestilä pääsiäisenä 2018

  • 14.1.2022 at 17:05
    Permalink

    Joki on siikajoki mulkuanjoki on siikajoen haara

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.