Pyhäjärvi heinäkuussa 2017

Näkymä Tikkalansalmentieltä Pyhäjärven Pyhäjärvelle, joka on Pohjois-Pohjanmaan maakuntajärvi.

Pyhäjärvi on Pohjois-Pohjanmaan eteläosan kunta, joka sijaitsee aivan Keski-Suomen ja Pohjois-Savon maakuntien rajalla. Asukkaita Pyhäjärvellä on noin 5400, ja se on vuoden 2017 alusta ollut Suomen toiseksi pienin kaupunki-nimitystä käyttävä kunta. Pyhäjärven asukasluku on vähentynyt tasaisesti 1980-luvulta lähtien: vuonna 1980 kunnassa oli asukkaita noin 8000.

Pyhäjärvi on minulle tuttu ja tärkeä paikka. Isäni on kotoisin Pyhäjärven Liittoperältä, ja siellä olen lapsuuden kesinä viettänyt paljon aikaa. Nykyäänkin käyn Pyhäjärvellä useita kertoja vuodessa mummun ja muiden sukulaisten luona. Tätä blogipostausta varten tutustuin nyt Pyhäjärveen kuitenkin paremmin ja kävin myös paikoissa, joissa en koskaan aikaisemmin ollut käynyt.

Pyhäjärvi tunnetaan Suomen suurimmasta ja Euroopan syvimmästä metallikaivoksesta, jonka päätuotteita ovat kupari ja sinkki. Lisäksi monet tuntevat kaupungin vuosittain järjestettävästä, merkittävästä nykytanssitapahtumasta Täydenkuun tansseista. Jos ei ole näistä kummastakaan kuullut, saattaa tuntea Pyhäjärven sen alueella sijaitsevasta suositusta taukopaikasta Vaskikellosta. Valtatie 4:n eli nelostien varrella sijaitseva Vaskikello on vuonna 1973 perustettu perheyritys, jossa voi syömisen ja tankkaamisen lomassa ihastella tuhansia eri kokoisia ja eri puolilta maailmaa olevia kelloja. Monia kelloista voi myös itse soittaa.

Vaskikello on helppo huomata aivan nelostien varrella olevasta suuresta kellosta.
Ravintola on täynnä eri puolelta maailmaa olevia pieniä ja vähän suurempia kelloja.

Joitakin vuosia sitten Vaskikello sai kilpailijan, kun Vaskikellontien toiselle puolelle nousi ABC. Tämä on varmasti vaikuttanut paikan kävijämääriin, vaikka heinäkuisena sunnuntaipäivänä Vaskikellolla tuntui kyllä riittävän väkeä ihan tungokseen asti.

Kun nelostieltä lähdetään Vaskikellontietä Pyhäjärven keskustaan päin, on tien oikealla puolella heti Vaskikellon jälkeen suosittu lavatanssipaikka Pyhäjärven Suurlava. Suurlavan avajaistanssit pidettiin juhannuksena 1964. Nykyään Suurlavalla tanssitaan lähes pelkästään naistentansseja kesätiistaisin.

Pyhäjärven Suurlava sijaitsee aivan nelostien kupeessa Vaskikellontien varrella.  

Suurlavalta on noin viiden kilometrin matka Pyhäjärven keskustaajamaan Pyhäsalmeen, jota esittelen seuraavaksi. Pyhäsalmen jälkeen esittelen siitä muutaman kilometrin päässä sijaitsevaa Pyhäjärven kirkonkylää.

Pyhäsalmi

Pyhäjärven kunnasta tuli kaupunki vuoden 1993 alusta ja samalla kunnan nimi muutettiin Pyhäsalmeksi sen keskustaajaman nimen mukaan. Parin vuoden jälkeen palattiin kuitenkin äänestyksen jälkeen entiseen Pyhäjärvi-nimeen. Sen jälkeen Pyhäsalmi on jälleen tarkoittanut vain kaupungin keskustaajamaa.

Pyhäsalmen pääkatuna voi pitää Ollintietä, jonka varrella suurin osa liikkeistä sijaitsee. Ollintien alkupäästä löytyy alla olevassa kuvassa näkyvä, pyhäjärvisen työn kunniaksi 1990-luvun alussa pystytetty monumentti. Nämä valtavat lohkareet on louhittu Pyhäjärven Ruotasella sijaitsevasta kaivoksesta.

Ollintien toisella puolella sijaitsee Pyhäjärven uimahalli. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto valitsi Pyhäjärven uimahallin vuonna 2013 vuoden uimahalliksi. Uimahallin mittava remontti valmistui pari vuotta sitten. Remontissa uusittiin suunnilleen kaikki muu paitsi allasosasto, joka remontoidaan lähitulevaisuudessa.

Pari vuotta sitten valmistuneessa remontissa tasakattoinen uimahalli sai näyttävämmän ulkoasun.

Uimahallin edustalla kulkee Tunturitie, jonka toisella puolella sijaitsee Pyhäjärven keskuskoulu. Keskuskoulussa toimivat sekä yläkoulu että lukio. Heinäkuussa koulun parkkipaikkaa oltiin kunnostamassa. Koulun pihalle on myös valmistumassa monipuolinen lähiliikunta-alue, joka on koulupäivien ulkopuolella kaikkien vapaasti käytettävissä.

Pyhäjärven keskuskoulun yhteydessä on vuodesta 1975 lähtien toiminut myös Pyhäjärven kirjasto.

Uimahallin lähellä, Ollintien toisella puolella on viehättävä Kahvila Karnevaali. Kahvila on perustettu vuonna 2011.

Alun perin Osuuskassaksi valmistuneessa rakennuksessa on ehtinyt olla monenlaista toimintaa. Rakennuksessa on toiminut mm. ravintola, pitseria, motelli, kenkäkauppa ja nuorisotalo.

Hauskasti sisustettu kahvila on auki arkisin.  Kahvilan yhteydessä on käsityömyymälä, jossa on myynnissä yli 50 kädentaitajan töitä. Kahvilan yhteyteen on pari vuotta sitten tehty kokoustila, joka toimii kesäaikaan myös Pyhäjärven infopisteenä. Maanantaisin ja tiistaisin Hiijjen Pelimannit pyörittävät kahvilassa suosittua karaokepiiriä. Erittäin monipuolinen kahvila siis tämä Karnevaali!

Kahvilayrittäjä Laura Kyllönen leipoo suurimman osan kahvilassa myytävistä tuotteista itse.
Näkymä Kahvila Karnevaalin edustalta.

Pyhäjärven uimahallin ulkomuoto kohentui remontin myötä eikä se enää näytä laatikolta kuten aikaisemmin. Näitä vähemmän viehättäviä laatikkotaloja löytyy kyllä Pyhäsalmesta edelleen. Yllä olevassa kuvassa näkyy tällainen kummassakin reunassa. Oikeassa reunassa näkyvän rakennuksen yläkerrassa toimii Punaisen Ristin ylläpitämä Lasikirppis ja alakerrassa Lähin Pizza.

Pyhäsalmen lisäksi Lähin Pizza -myymälöitä löytyy myös Oulusta ja Rautalammilta.

Pyhäsalmen toinen pitseria sijaitsee aivan tämän pitserian lähellä, kun Ollintieltä käännytään Lasikirppiksen edestä Vanhalle Pyhäjärventielle.

Näkymä Ollintieltä Vanhalle Pyhäjärventielle.

Vasemmalla näkyvässä rakennuksessa toimii pitseria Blue Sky. Muistan, että rakennuksessa toimi joskus vuosia sitten Halpa-Halli. Nykyään Pyhäjärven Halpa-Halli sijaitsee muutaman sadan metrin päässä keskustasta lähellä Vaskikellontietä. Pyhäjärven kaksi muuta päivittäistavarakauppaa eli S-market ja K-market sen sijaan sijaitsevat aivan keskustassa Ollintien varrella.

Vanhalla Pyhäjärventiellä, lähellä entisen Halpa-Hallin taloa, on paikka, joka tuo minulle mieleen lapsuuden kesät. Muistan elävästi ihanat laatikolliset Jacky makupala -vanukkaita, joita täältä meijeriltä ostettiin.

Sitten takaisin Ollintielle. K-marketin kanssa samassa rakennuksessa toimii myös apteekki. Minulle jäi tältä kesältä erityisesti mieleen sekä K-marketissa että apteekissa saamani ystävällinen palvelu.

K-marketissa on tänä kesänä ollut myynnissä Iisalmessa pantua Pyhäjärvi Beach -olutta, joka on kuulemma tehnyt hyvin kauppansa, vaikka ei ihan halvimmasta päästä olekaan.

Pyhäjärvi Beach -olutta valmistaa iisalmelainen Iso-Kallan panimo.

Kesäinen Pyhäsalmi on lukuisten istutusten ansiosta melko vehreän näköinen.

Näkymä K-marketin edustalta Kahvila Karnevaalille päin. 
Näkymä samasta kohdasta toiseen suuntaan.

Yllä olevassa kuvassa vasemmalla näkyy osa rakennuksesta, josta ollaan piakkoin purkamassa noin puolet. Alla olevassa kuvassa näkyy kyseinen rakennus lähes kokonaan. Puoli, jossa S-market on, jää pystyyn, mutta toinen puoli on saanut purkutuomion. Heinäkuussa Kirjakauppa Kipa oli jo lopettanut toimintansa. Kukkakauppa Kukka-Marleena, R-kioski ja ja ravintola Myrskylyhty olivat vielä toiminnassa.

Myrskylyhty on viihtyisän tuntuinen ruoka- ja viihderavintola, ja onkin harmillista, että se joutuu nyt rakennuksen purkutuomion myötä lopettamaan toimintansa. Heinäkuussa ei ollut tietoa, ollaanko paikkaa aukaisemassa myöhemmin jonnekin muualle.

Rakennuksen vasemmanpuoleinen osa on saanut purkutuomion.
Näkymä S-marketin edustalta Ollintietä eteenpäin.

Yllä olevassa kuvassa näkyvässä kauneushoitola Marittassa muistan käyneeni useita kertoja lähemmäs kolme vuosikymmentä sitten, kun vietin enemmän aikaa Pyhäjärvellä.

Paikka, jossa edelleenkin usein käyn, on parin rakennuksen päässä sijaitseva keltainen puutalo, jossa toimii Vaateliike Kirsti. Tykkään kovasti tällaisista pienistä vaatekaupoista, ja täältä on vuosien varrella tarttunut monta mekkoa matkaan.

Vaateliike Kirsti sijaitsee Ollintien varrella toria vastapäätä.

Myös ystävällinen asiakaspalvelu on asia, joka saa minut aina uudelleen palaamaan tänne ostoksille. En ole varmastikaan ainoa, joka näin ajattelee, sillä Vaateliike Kirsti on tänä vuonna valittu Pyhäjärvellä yleisön suosikiksi.

Vaateliike Kirstin yrittäjä Kirsti Törölä on paljasjalkainen pyhäjärvinen.

Vaateliike Kirstin oikealla puolella toimivan Kello Optiikan tiloissa toimii myös musiikkiliike. Harvemmista 5000 asukkaan maalaiskunnista – niin kaupunki kuin Pyhäjärvi onkin – löytyy musiikkiliikkeitä.

Vaateliikkeen vasemmalla puolella on grilliruokaa myyvä Namiska.

En ole koskaan aikaisemmin tullut käyneeksi Namiskassa, mutta paikka ei vaikuta lainkaan hassummalta.

Namiskan seinällä komeilee hauska gekko.

Samassa rakennuksessa Namiskan kanssa toimi aikaisemmin Valintatalo, mutta liiketila on nyt tyhjillään. Tällaisissa rumissa, tyhillään olevissa liikehuoneistoissa on jotakin erityisen ankeaa.

Ollintien vastakkaiselta puolelta löytyy tori, jolle on muutama vuosi sitten rakennettu uusi esiintymislava.

Tyylikäs esiintymislava on rakennettu vuonna 2012.

Torin reunalta löytyy myös Pyhäjärven Pohtia edustaneen ja paikkakunnalla pitkään vaikuttaneen hiihtäjälegenda Helena Takalon patsas, joka on paljastettu vuonna 2006.

Patsaan vesialtaan koosta väännettiin aikoinaan kovasti kättä.

Kun torin kohdalta jatketaan Ollintietä pari sataa metriä, on tien oikealla puolella Hotelli Pyhäsalmi, jossa on sekä ravintola että pubin puoli. Ravintola toimii sekä ruoka- että viihderavintolana.

Hotelli Pyhäsalmesta on järven rantaan matkaa vain pari sataa metriä.

Hotellin lähellä, toisella puolella tietä on Pyhäjärven kaupungintalo.

Pyhäjärven kaupungintalo on rakennettu vuonna 1970.

Suunnilleen kaupungintalon kohdalta, toiselta puolelta Ollintietä, alkaa pieni Tikkalantie, jota pitkin pääsee läheiselle Lossinrannalle.

Lossinrannassa on hyvä uimaranta. Koirat joutuvat kuitenkin uimaan muualla.
Näkymä Lossinrannasta Tikkalansalmentielle päin. Ollintie muuttuu salmen kohdalla Tikkalansalmentieksi.

Sitten palataan takaisin Ollintielle. Hotellin lähellä olevasta liikenneympyrästä päästään Pyhäjärven asemalle, joka on Ylivieska-Iisalmi-radan varrella. Puinen asemarakennus on vuodelta 1924.

Asemarakennuksen on suunnitellut Jarl Ungern.
Pyhäjärven asemalle on pystytetty muistomerkki asemalta talvi- ja jatkosotaan lähteneiden sotilaiden kunniaksi.

Rautatieaseman lähettyvillä on myös jonkin verran liikkeitä sekä linja-autoasema kahvioineen.

Samaisesta liikenneympyrästä, josta käännytään asemalle päin, käännytään myös kirkonkylälle vievälle tielle. Kirkonkylälle on Pyhäsalmesta matkaa viitisen kilometriä.

Pyhäjärven kirkonkylä

Pyhäjärven kirkonkylä oli kunnan palveluiden keskus 1920-luvulle asti. Nykyään kirkonkylällä ei ole enää yhtäkään kauppaa, mutta kaikenlaista muuta sieltä sen sijaan löytyy.

Kirkonkylällä sijaitsee – kuten olettaa voi – Pyhäjärven kirkko. Uusgoottilaista tyylisuuntaa edustava puukirkko on valmistunut vuonna 1897.

Pyhäjärven nykyinen kirkko on 120 vuotta vanha.

Kirkko on Pyhäjärven seurakunnan viides kirkko. Edellisistä kirkoista kaksi paloi lyhyen ajan sisällä. Kunnan kolmas kirkko paloi salaman iskettyä siihen vuonna 1895. Uutta kirkkoa alettiin rakentaa saman tien, mutta kirkko tapuleineen ehti palaa jo ennen valmistumistaan. Samojen piirustusten mukaan rakennettu viides eli nykyinen kirkko valmistui, kuten jo mainitsin, vuonna 1897.

Aivan kirkon takana sijaitsee taiteilija Pauliaukusti Haapasen akvarellipaja Art Aukusti. Taiteilija sattui kaikeksi onneksi olemaan paikalla vierailuni aikaan, joten pääsin ihailemaan kauniita akvarelli- ja akryylitöitä ihan lähietäisyydeltä.

Taiteilija asuu ja työskentelee kauniissa miljöössä kirkonkylän raitin varrella.
Pauliaukusti Haapasen ateljeen seinällä olevia akvarellitöitä.

Kun Art Aukustista ja kirkolta lähdetään Pyhäjärventietä takaisin Pyhäsalmeen päin, opastavat tienvarren kyltit pian kääntymään oikealle Verkkorantaan ja kesäteatteriin. Verkkorannassa olen käynyt kerran muutama vuosi sitten, mutta se, että Pyhäjärveltä löytyy myös kesäteatteri, tuli minulle yllätyksenä, vaikka Verkkorantaan ajetaankin aivan kesäteatterin vierestä. Paikassa viimeksi ajellessani ajatukset olivat kuitenkin muualla kuin ympäristössä, sillä syy, jota varten Verkkorantaan tuolloin ajeltiin, oli pappani siunaustilaisuus.

Oli iloinen yllätys saada tietää Pyhäjärven kesäteatterista eli Teatteri Kesäheinästä. Kesäteatteritoiminta on nyt tosin muutaman vuoden tauolla.

Teatteri Kesäheinä on perustettu vuonna 2003.
Kesäteatterissa on katettu katsomo.

Kesäteatterin rannalla sijaitsee paikallisen kyläyhdistyksen eli Pyhäjärven Kolmikanta ry:n kyläsauna. Kyläyhdistys on kunnostanut tämän kirkonkylän kansakoulun vanhan saunan talkoovoimin kymmenisen vuotta sitten.

Saunaa vuokrataan niin kyläläisten kuin muidenkin käyttöön.
Kyläsaunalta aukeavat kauniit maisemat Pyhäjärvelle.

Kesäteatterin vieressä sijaitsee Pyhäjärven kaupungin ylläpitämä Perinnepiha, jonka päärakennus on tämä 1860-luvulla rakennettu savolais-pohjalainen talonpoikaistyylinen maalaistalo. Paikkaa voi vuokrata vaikkapa juhlien järjestämiseen, kuten Melutalo-blogin kirjoittaja on tehnyt.

Tällä paikalla on sijainnut Pyhäjärven ensimmäinen sairaala.

Aivan kesäteatterin vieressä on Pitokartano Verkkoranta, joka tarjoaa majoituksen lisäksi myös pito-, ateria- ja juhlapalveluja. Verkkoranta sijaitsee aivan järven rannalla, ja rannasta löytyy kaksikin saunaa sekä kota.

Pitokartano Verkkoranta on perustettu vuonna 1998.
Verkkorannasta löytyy kaksi rantasaunaa sekä kota.

Kun Verkkorannasta lähdetään Pyhäsalmeen päin, on tien Pyhäjärventien varrella pian Pyhäjärven aikaisemman kirkon muistomerkki.

Muistomerkki paikalla, jolla on sijainnut Pyhäjärven kirkko vuosina 1739-1790.

Vieressä, hieman kauempana tiestä, on vanhan hautausmaan muistomerkki. Puiden ympäröimässä paikassa oli jotenkin hyvin seesteinen ja harras tunnelma.

Pieni jumalanpelto oli Pyhäjärven hautausmaana vuosina 1735-1875.

Kun matkaa jatketaan edelleen Pyhäsalmeen päin, on vasemmalla puolella pian Pyhäjärven kotiseutumuseo. Museo toimii vuonna 1866 rakennetussa viljamakasiinissa. Makasiiniin varastoisiin viljaa, joka katovuosien aikana pelasti monet pyhäjärviset perheet nälkäkuolemalta. Pyhäjärvi-seura osti viljamakasiinin kunnalta vuonna 1959 ja perusti rakennukseen kotiseutumuseon.

Pyhäjärven kotiseutumuseo sijaitsee aivan Pyhäjärventien varrella.

Museo on auki kesäsunnuntaisin. Satuin pääsemään museoon kuitenkin lauantaina, koskapa museossa käynti kuului sukukokouksen ohjelmaan. Koskaan aikaisemmin en ollut tässä museossa käynytkään.

Museon tavaroihin ei saa koskea, kuten tästä seinällä olevasta tekstistä käy ilmi.
Museo on täynnä mielenkiintoisia esineitä, joista suurin osa on kerätty 1950- ja 1960-luvuilla.

Museon lähistöllä sijaitsee kyläyhdistyksen talkootyönä rakentama Väentupa. Väentupa on kyläläisten yhteinen kokoontumispaikka, jota voi myös vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin. Rakennuksen takaa löytyy kyläyhdistyksen ylläpitämä urheilukenttä. Täytyy sanoa, että Pyhäjärven Kolmikanta ry, johon kirkonkylän lisäksi kuuluvuat Emoniemi ja Pellikkaperä, vaikuttaa hyvin aktiiviselta kyläyhdistykseltä. Se onkin vuonna 2007 saanut valtakunnallisessa vuoden kylä -kilpailussa kunniakirjan tunnustuksena tuloksekkaasti työstä kylän elinvoiman hyväksi. Pyhäjärven vuoden kyläksi se on valittu kuusi kertaa ja Pohjois-Pohjanmaan vuoden kyläksi vuonna 2006. Tällainen yhteisöllisyyttä ja sitä kautta asukkaiden elämänlaatua parantava toiminta on aina hienoa!

Väentupa on valmistunut vuonna 2010.

Kun Väentuvalta käännytään Pellikantielle ja ajetaan noin neljä kilometriä, saavutaan Emolahden leirintäalueelle, jonka tässä vielä lopuksi esittelen, vaikka se ei Pyhäjärven kirkonkylään kuulukaan. Leirintäalueella on pitkä historia – se on perustettu lähemmäs 50 vuotta sitten.

Emolahdella on erinomainen hiekkaranta, jossa on lukuisat kerrat tullut käytyä. Ja muistanpa joskus vuosia sitten käyneeni Emolahdessa tansseissakin. Leirintäalueella on monipuoliset palvelut, ja siellä voi yöpyä ympäri vuoden.

Emolahden hiekkarannalla voi pelata rantalentopalloa.
Leirintäalueen ravintola terasseineen.
Viimevuotisen omistajanvaihdoksen jälkeen leirintäalueelle on rakennettu uusi saunarakennus.
Leirintalueella asustelee erivärisiä lampaita.
Emolahdessa voi ajella monenlaisilla kulkupeleillä.

Vaikka Pyhäjärvi oli minulle entuudestaan hyvinkin tuttu paikka, tutustuin tämän blogipostauksen myötä Pyhäjärveen aivan uudella tavalla. Pyhäjärvi ei kaiken kaikkiaan ole ollenkaan hassumpi pieni paikka. Koska Pyhäjärvellä tulee käytyä sen verran usein, tulen varmasti kirjoittamaan paikasta vuosien varrella vielä useammankin postauksen.

3 thoughts on “Pyhäjärvi heinäkuussa 2017

 • 13.6.2020 at 11:17
  Permalink

  Pyhäjärvi on ennen kaikkea mansikkapitäjä. Heti heittämällä monta marjatilaa. Ei Suonenjokea huonompi ollenkaan.

  Reply
 • 16.6.2020 at 20:22
  Permalink

  Kiitoksia hyvästä esittelystä, kerrankin tulee positiivista asiaa! Nälkä kasvaa syödessä, joten esitän toivomuksena voisitko jatkaa samanlaisen esitelyn kuvien kera myös kyliltä, nähtävyydet ym. mielenkiintoiset paikat. Tulkun Jorma voisi varmaan avustaa!

  Reply
 • 29.3.2021 at 14:11
  Permalink

  Aivan sattumalta löysin tämän reportagin .Kai se koti ikävä johdatti minua tälle sivulle.
  kuvat ja textisi otti minut mukaan Emolahdesta kirkokylän kautta halpahallille asti ja siitä edelleen munkkikahville Vaskikelloon.
  Kiitos!

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.