Hämeenkoski maaliskuisena lauantaina 2017

Vietimme Hämeenkoskella parisen tuntia maaliskuisena lauantaipäivänä, ja tämän parituntisen perusteella luonnehtisin Hämeenkoskea melko sympaattiseksi pieneksi paikaksi. En juurikaan tuntenut Hämeenkoskea entuudestaan; olen vain kerran aikaisemmin ajanut pikaisesti keskusta-alueen läpi.

Hämeenkoski on Päijät-Hämeessä sijaitseva entinen kunta, joka liittyi Hollolaan vuoden 2016 alusta. Päijät-Hämeen maakuntakeskukseen Lahteen on Hämeenkoskelta matkaa noin 30 kilometriä. Asukkaita Hämeenkoskella oli ennen kunnan lakkauttamista noin 2100.

Kun Tampereelta päin tultaessa käännytään Hämeenkosken keskustan läpi kulkevalle Keskustielle, aukeaa edessä idyllinen maalaismaisema.

Näkymä Keskustieltä Hämeenkosken keskustaan päin ajettaessa.

Teuronjoki virtaa Keskustien alitse aivan Hämeenkosken keskustan tuntumassa. Aivan tien varressa on myös alla olevassa kuvassa näkyvä koski.

Teuronjoessa oleva koski Keskustien sillalta kuvattuna.

Luin Hämeenkoskea käsittelevästä raportista (Hämeenkoski – kosken ja harjun huomassa), että Teuronjoessa on useita koskia. Tämä Löytöretkiä Päijät-Hämeen kyliin -nimiseen hankkeeseen liittyvä loppuraportti on muutenkin erittäin mielenkiintoista luettavaa kaikille Hämeenkoskesta ja sen historiasta ja kulttuurista kiinnostuneille.

Hämeenkosken nimi oli aikaisemmin Koski Hl, jossa Hl viittasi Hämeen lääniin erotuksena Turun ja Porin läänin Koskesta, joka edelleen on nimeltään Koski Tl tai Tl. Koski, vaikka läänit onkin jo lakkautettu. Hämeen läänin Kosken nimi vaihdettiin Hämeenkoskeksi vuonna 1995.

Alla olevassa kuvassa näkyvän kosken vieressä on kunnasta lähtöisin olevan kenraalimajuri Ruben Laguksen muistomerkki.

Ruben Laguksen vuonna 1974 paljastettu muistomerkki.

Hämeenkoskella on myös presidentti J. K. Paasikiven muistomerkki, mutta sen näkeminen jäi nyt toiseen kertaan. Muistomerkki sijaitsee Huljalan kylässä, jossa tuleva presidentti syntyi kesken vanhempiensa kauppareissun Tampereelta Lahteen.

Hämeenkosken kotiseutumuseo sijaitsee myös aivan Keskustien varrella. Kotiseutumuseo on avattu yleisölle vuonna 1958, ja siihen kuuluu kolme rakennusta eli kalustettu hämäläistalo, aitta ja viljamakasiini. Lisäksi alueella on Kosken sotaveteraanien vuonna 1971 rakentama korsu.

Engelin piirustusten perusteella rakennettu viljamakasiini.

Eri lähteissä viljamakasiinin rakennusvuodeksi mainitaan 1856, mutta makasiinin oven yläpuolelle on kuitenkin kirjoitettu vuosi 1859.

Aitta ja hämäläistalo sekä korsu niiden välissä.

Kotiseutumuseon takana, mäen päällä, sijaitsee Hämeenkosken kirkko. Edellä mainitusta raportista selviää, että tämä nykyinen vuonna 1870 valmistunut kirkko on viides Koskella toiminut kirkko. Ensimmäinen kirkko oli 1500-luvun alkupuolella rakennettu kivikirkko, joka kuitenkin jostain syystä alkoi hajota jo 150 vuoden jälkeen. Kirkko oli maamme noin 100 keskiaikaisen kivikirkon joukossa hyvin harvinainen kahdeksankulmainen kirkko.

Hämeenkosken vuonna 1870 valmistunut tiilikirkko Keskustieltä päin kuvattuna.
Edellisen kirkon aikana rakennettu, Engelin suunnittelema kellotapuli.

Kirkko on ainakin ulkopuolelta hyvin koruton; kellotapuli kauniine kivijalkoineen on sen sijaan erittäin kaunis.

Kirkon kohdalta on muutama sata metriä varsinaiseen keskustaan. Keskustassa on yksi päivittäistavarakauppa, Sale, ja ruokapaikkoja keskustassa on tällä hetkellä yksi eli Wellis Bar & Grill. Kirjaston talossa on lisäksi pitseria, joka oli maaliskuussa parhaillaan remontissa. Myös valkoiseen puurakennukseen, joka niin ikään oli remontissa, on sen ikkunassa olevan ilmoituksen mukaan tulossa remontin valmistuttua mm. ravintolatoimintaa. Tampereentien varressa sijaitsee lisäksi Koskikartano, joka tarjoaa mm. kahvila- ja ravintolapalvelua ja jonka yhteydessä toimii Siwa. Tajusin vasta myöhemmin karttaa netissä tutkiessani, että Koskikartano sijaitsee itse asiassa muutaman sadan metrin päässä keskustasta. Koskikartanon ja keskustan väliin jäävällä alueella virtaa Teuronjoki, eikä Koskikartanolle pääse keskustasta autolla suoraan.

Oikealla kirjastorakennus, keskellä rakennus, jonka yläkerrassa on Wellis Bar & Grill ja vasemmassa reunassa remontissa oleva puurakennus.
Remontissa olevassa puurakennuksessa näyttäisi aikaisemminkin olleen ravintolatoimintaa.
Wellis Bar & Grill.

Wellis vaikuttaa varsin monipuoliselta paikalta, joka tarjoaa ruuan ja juoman lisäksi myös monenlaista tapahtumaa ja toimintaa. Myöhemmin samana iltana Welliksessä oli alkamassa karibialainen teemailta karibialaisine buffeteineen ja tanssiryhmineen, ja kirjaston ikkunassa näin ilmoituksen, jossa mainostettiin Welliksessä piakkoin järjestettävää lasten limudiskoa. Welliksen Facebook-sivujen mukaan huhtikuun 1. päivä näyttäisi olevan paikassa melkoisen vilkas: illalla esiintymään tulee Jorma Kääriäinen ja sitä ennen on uuden Koski-nimisen oluen lanseeraustilaisuus. Minusta on ilahduttavaa, että näin pienestä paikasta löytyy näin monipuolinen ravintola. Useissa tämän kokoisissa paikoissa on keskustassa korkeintaan yksi pitseria, yhtään toki niitäkään väheksymättä. Koski-oluesta vielä sen verran, että se on hämeenkoskelaisen Erno Ruususen kehittelemä olut, jota valmistaa myyntiin vääksyläinen Kanavan Panimo Oy. Lanseeraustilaisuuden jälkeen Koski-olutta on myynnissä Welliksen hanasta.

Asikkalantien toiselta puolelta löytyy vuonna 1940 käyttöön otettu Seurala, entinen Seurahuone.

Vuonna 1940 käyttöön otettu Seurala.
Tulevaa ohjelmaa Seuralassa.

Koski-seuran ylläpitämästä Kosken Kohinat -verkkolehdestä löytyy myös tietoa Hämeenkosken tapahtumista.

Keskustasta jatkoimme matkaa Keskustietä pitkin, kun huomasimme Alex Grafix Gallerian kyltin ja päätimme poiketa katsomaan, olisiko galleria avoinna. Saimme taiteilija Aleksi Joensuulta luvan tutustua teoksiin, vaikka emme varsinaisesti tainneet olla liikkeellä gallerian aukioloaikana. Galleria sijaitsee Ajomäentiellä aivan Valkjärven rannalla kauniissa maisemissa, ja se koostuu useasta rakennuksesta. Pidin kovasti Joensuun teoksista, erityisesti niiden lämpimästä värimaailmasta. Muutenkin oli hauska yllätys päästä yhtäkkiä taidegalleriaan, kun ei ollut sellaista osannut yhtään odottaa. En tullut ottaneeksi kuvia teoksista, jotka minua eniten viehättivät, mutta taiteilijan töitä on näkyvissä lisää täällä.

Alex Grafix Galleria.

Hämeenkosken keskustan tuntumasta löytyy majoituspalveluja tarjoava Jokelan Kartano. Alla oleva kuva on otettu Koskikartanon parkkipaikalta eikä ole aivan paras mahdollinen kuva tästä vanhasta ja kauniista kartanosta. Parempia kuvia löytyy Jokelan kartanon verkkosivuilta.

Jokelan Kartano.

Kartano on ollut jo jonkin aikaa myynnissä, mutta sopivaa ostajaa ei ole toistaiseksi löytynyt. Täytyy toivoa, että tälle idylliselle ja perinteikkäälle paikalla löytyy uusi innokas yrittäjä. Itse voisin hyvinkin kuvitella viettäväni Hämeenkosken kauniissa maisemissa vaikkapa kesäisen viikonlopun ja mielelläni yöpyisin juuri tämänkaltaisessa paikassa.

4 thoughts on “Hämeenkoski maaliskuisena lauantaina 2017

 • 31.3.2017 at 15:47
  Permalink

  Keskustasta on kävely-yhteys Koskikartanolle eli ylitetään Jokelan silta tai Koskikaran levähdysalueelta toinen silta. Yöpymistä tarjoaa myös Matkailutila Tulimäki valtatie 12 varrella Jokelasta Tampereelle päin noin 1 km.

  Reply
  • 31.3.2017 at 18:12
   Permalink

   Kiitos kommentista! Korjasin tekstiin, että keskustasta ei pääse autolla suoraan Koskikartanolle. Tuo Tulimäki vaikuttaa nettisivujen perusteella hienolta paikalta (tulimaki.fi)!

   Reply
 • 1.4.2017 at 02:45
  Permalink

  Hei, kiitos hienosta ja uudesta blogista! Taitaa olla ensimmäinen laatuaan? Mukava lukea kaikista pikkukunnista samalta sivustolta. Helposti tulee sekoitettua paikat, kuten Lemi ja Lammi tai Hämeenkyrö ja Hämeenkoski. Täältäpä saakin sitten kätevästi tietoa yhdellä kertaa, koska muutoin jokainen paikkakunta pitää googlata erikseen. Innolla jään siis odottamaan listan täydentymistä.

  Reply
  • 1.4.2017 at 12:17
   Permalink

   Kiva kuulla että tykkäät! Aika kauan kuitenkin menee ennen kuin kaikki vuoden 2000 kunnat täältä löytyvät. Nyt olen lähdössä Renkoa tutkimaan – postaus ilmestyy alkuviikosta.

   Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.