Viiala vappupäivänä 2017

Viiala on entinen kunta eteläisellä Pirkanmaalla. Vuonna 2007 Viiala ja Toijala yhdistyivät, ja niistä muodostettiin Akaa, johon vuonna 2011 liittyi myös Kylmäkoski. Akaa-niminen kunta on ollut olemassa myös aikaisemmin. Entinen Akaa, joka lakkautettiin vuonna 1946, käsittää pitkälti saman alueen kuin nykyinenkin Akaa. Viialan ja Toijalan yhdistyessä Akaaksi Viialassa oli noin 5400 asukasta.

Vietimme Viialassa vappupäivänä muutaman tunnin, kun olimme ensin kierrelleet Toijalassa. Tunsin Viialaa entuudestaan huomattavasti vähemmän kuin siitä noin 10 kilometrin päässä sijaitsevaa Toijalaa. Olen aikaisemmin ajanut pari kertaa Viialan läpi, mutten ollut koskaan aikaisemmin pysähtynyt paikassa. Vappupäivän visiitti Viialassa oli melko pikainen, ja osa alla olevista kuvista onkin otettu kesäkuun lopulla, kun olimme Viialassa uudelleen lapsen jalkapallo-ottelun takia.

Suurin osa Viialassa toimivista liikkeistä sijaitsee keskustan läpi kulkevan Keskuskadun varrella. Keskustasta löytyy kaksi päivittäistavarakauppaa: S-market ja K-Market. Siwa oli juuri muutamaa päivää ennen vappua sulkenut ovensa.

Viialan keskustassa on toiminnassa kaksi päivittäistavarakauppaa Siwan lopetettua toimintansa.

K-Market sijaitsee Keskuskadun toisella puolella, aivan torin laidalla.

Näkymä Keskuskadulta Toijalaan päin.
Viialan tori kesäkuussa.

Kesäkuussa torille oli ilmestynyt jäätelökioski. Kahdesta yllä olevasta kuvasta huomaa hyvin sen, kuinka erilaiselta sama paikka näyttää riippuen siitä, mikä vuodenaika sattuu olemaan. (Ja tämä on tietysti hieman epäreilua niitä kuntia kohtaan, joista kirjoitan käytyäni paikassa vaikkapa harmaana ja loskaisena talvipäivänä.)

Torin laitamilla sijaitsee K-Marketin lisäksi muun muassa Viialan Kotileipomon tehtaanmyymälä ja kahvio-konditoria. Viialan Kotileimon myyntipisteitä on eri puolilla Suomea tällä hetkellä 48. Tämä myymälä on avattu 1980-luvulla ja on niistä ensimmäinen. Itse tehdas sijaitsee myös Viialassa keskustan tuntumassa. Leipomoja on Suomesta lakkautettu viime vuosina kiihtyvällä tahdilla, ja onkin hienoa, että tämä perinteikäs yritys on pysynyt kilpailussa mukana ja jatkanut kasvamistaan.

Viialan Kotileipomon kahvila torin laidassa.

Torin laitamilla sijaitsee myös Grilli Torikokki.

Torin laidalla sijaitseva Grilli Torikokki.

Torikokki oli kiinni kummallakin vierailullani. En siis ole tavannut paikan omistajia, mutta he vaikuttavat kaikesta päätellen olevan huumorintajuista väkeä.

Torikokista on alaikäisten varmastikin turha yrittää ostaa tupakkaa.

Torikokin vieressä olevan liikehuoneiston ikkunoissa lukee Ravintola Everton, joka kuitenkin on sulkenut ovensa jo muutama vuosi sitten. Olin siinä käsityksessä, että Viialassa on nykyään vain yksi pubi eli Viialan Seurahuoneen Wanha Holvi. Minulta jäi kummallakin käynnilläni jostakin syystä huomaamatta vajaan kilometrin päässä sijaitseva Pub Crossari, vaikka ajelin muutamaan otteeseen aivan paikan ohitse.

Vuonna 2008 Viialan Seurahuoneelle perustettu Wanha Holvi sijaitsee rakennuksen alakerroksessa. Tiloissa on aikaisemmin toiminut pankki.

Viialan Seurahuone.
Wanhan Holvin tunnelmallista sisustusta.

Lisää tilaa alakertaan tuo viereinen Yösäilö-niminen tila. Seurahuone toimii myös hotellina. Huoneita on kaikkiaan seitsemän, ja ne sijaitsevat yläkerrassa. Yläkerrasta löytyy myös iso sali, jossa järjestetään muun muassa konsertteja ja jota voi myös vuokrata omiin tilaisuuksiin.

Seurahuoneen yläkerrassa oleva suuri sali esiintymislavoineen.

Tämä sali on Akaan suurimman vuosittaisen musiikkitapahtuman eli Vasenkätisten vestivaalin pääasiallinen tapahtumapaikka. Vasenkätisten vestivaali ei ole pelkkä musiikkitapahtuma; sen yhteydessä esimerkiksi myös valitaan vuoden vasenkätinen, jota on perinteisesti haastatellut Arto Nyberg.

Viialan Seurahuoneessa on mielestäni jotakin kiehtovaa, vaikka en ulkoapäin olisi sellaista voinutkaan kuvitella.

Viialan keskustasta löytyy aikaisemmin esitellyn Torikokin lisäksi kaksi pitseriaa. Torikokin läheisyydessä, Torikadun toisella puolella, sijaitsee Akaan Kebab Pizza, josta haimme kesäkuussa perhepitsan mukaan Arajärven rantaan suuntautuvalle piknikille. Pitsa oli erittäin hyvää ja palvelu ystävällistä.

Akaan Kebab Pizza.

Viialan keskustan kolmas ruokapaikka sijaitsee samassa rakennuksessa kuin Viialan Kotileipomon myymäläkin, mutta rakennuksen Keskuskadun puoleisessa osassa. Syksyllä 2015 avatusta Ravintola Hovikokista saa perinteisten pitseriatuotteiden lisäksi myös kotiruokalounasta.

Hovikokki avattiin vuonna 2015 vuosia tyhjillään olleeseen liiketilaan.

Vielä yhden ruokapaikan – myöskin pitserian – huomasin Viialassa. Hauskan värinen Star Kebab Pizzeria sijaitsee Hämeentien varrella pari kilometriä Viialan keskustasta Toijalaan päin.

Hauskan värinen Star Kebab Pizzeria.

Nälissään Viialasta ei siis tarvitse lähteä, vaan ruokapaikkoja löytyy useita. Jos kuitenkin haluaa syödä vähän hienommin, täytyy suunnata jonnekin kauemmaksi.

Viialan kaunis kivikirkko sijaitsee aivan keskustan kupeessa.

Viialan kirkko.

Viialan kirkko on valmistunut vuonna 1950, mutta se on saanut vaikutteita keskiaikaisesta kivikirkkoarkkitehtuurista. Pidän erityisesti kirkon tornin liuskekivistä ja siitä, kuinka osa kivistä on irrallaan alaosan yhtenäisestä liuskekiviverhoilusta. Kirkon ympäristö puistoineen on myös kaunis.

Vesiallas kirkon edustalla.

Kirkon kohdalla, Keskuskadun toisella puolella on vuonna 2005 valmistunut Viialan kirjasto Vilkku. Kirjasto toimi viimeksi kuluneen lukuvuoden aikana myös kouluna, kun Keskustan koulun sisäilmaongelmien takia oireilevat lapset siirtyivät opiskelemaan kirjaston tiloihin. Lieneeköhän Suomessa kuntaa, jonka kouluissa tai muissa julkisissa rakennuksissa ei sisäilmaongelmia olisi.

Näkymä Keskuskadulta kirjaston ja kirkon kohdalta keskustaan päin.

Kun Keskuskatua jatkaa eteenpäin, näkyy vasemmalla pian hauska pieni talo, joka kiinnitti huomioni siksi, että seinässä olevan kyltin mukaan talossa toimii sisustus- ja lahjatavaraliike.

Lahjapuoti Heilin Kammari.

Paikka näytti kuitenkin sen verran hylätyltä, että olettaisin, ettei paikassa ainakaan tällä hetkellä ole toimintaa.

Toiselta puolelta Keskuskatua löytyy myös vanhassa puurakennuksessa, tosin paljon suuremmassa sellaisessa, oleva liike eli Antiikkiliike Samuel.

Keskuskadun varrella sijaitseva Antiikkiliike Samuel.

Lähistöltä löytyy myös suuressa sinisessä rakennuksessa toimiva huonekaluliike, jota ei voi olla huomaamatta, mutta josta en tullut ottaneeksi kuvaa. Viialan Huonekaluliike on verkkosivujensa mukaan ollut toiminnassa jo 70 vuotta.

Viialan tärkein luonnonnähtävyys on keskustan tuntumassa, Tarpianjoessa oleva Haihunkoski. Paikka on todellakin vierailun arvoinen. Joessa on tässä kohden useita uomia ja uomien välisillä kannaksilla on monin paikoin suuria, sammaleisia kiviä, mikä saa paikan näyttämään jotenkin tarunhohtoiselta.

Haihunkosken silta.

Haihunkosken silta on neliholvinen kivikaarisilta, jonka yhtenä rakentajana on paikalla olevan informaatiotaulun mukaan ollut kirjailija Väinö Linnan isoisä.

Haihunkosken uomien välinen kannas.
Kuvassa näkyvässä kivessä on laatta, joka kertoo historiallisen Hämeen ja Satakunnan maakuntarajan olleen tässä kohdassa.
Sammaleinen kivi keskellä joen uomaa.
Sammaleiset kivirykelmät tekevät paikasta jotenkin tarunhohtoisen näköisen.

Kesäkuisella visiitilläni en tullut käyneeksi Haihunkoskella, mitä nyt tätä kirjoittaessani ihmettelen. Paikka olisi varmasti näyttänyt kesäkuussa lehtien ollessa puussa vieläkin hienommalta. Tai ainakin erilaiselta.

Wanhan Holvin ystävällinen työntekijä vinkkasi minulle Arajärven uimarannasta. Sinne siis suuntasimme noutopitsamme kanssa kesäkuisen jalkapallo-ottelun päätteeksi. Arajärven leirikeskus uimarantoineen sijaitsee noin kahdeksan kilometrin päässä Viialan keskustasta; pientä Arajärventietä ajetaan kuuden kilometrin verran.

Arajärven uimaranta sijaitsee Vähä Arajärvi -nimisellä järvellä. Vastakkaisella rannalla näkyvät kiviröykkiöt ovat osa Laonnutvuorta.

En yhtään ihmettele tämän kauniin paikan suosiota. Uimarannan lisäksi leirikeskuksessa toimii kesällä päivittäin auki oleva kesäkahvila sekä lähes päivittäin lämpiävä sauna, johon pääsee parin euron saunamaksulla. Paikassa voi myös grillata, ja sieltä löytyy kaksi vuokrattavaa mökkiä. Arajärven kesäkahvilan Facebook-sivuilta löytyy tietoa aukioloajoista sekä runsaasti kuvia paikasta.

Viiala ei kaiken kaikkiaan vaikuta yhtään hassummalta pikku paikalta. Yksi mielenkiintoinen paikka, jossa on ehdottomasti jossain vaiheessa käytävä, on Viialassa sijaitseva Pohjoismaiden ainoa lastenvaunumuseo. Eija Mäenpään vuonna 2010 avaama Lastenvaunumuseo Mukelo sjaitsee Viialan Riitiälässä. Museolla on omat Facebook-sivut, ja siitä voi lukea enemmän myös Matkalla kotimaassa -blogista. Kaikenlaista mielenkiintoista nämä pienet paikat voivatkin sisäänsä kätkeä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.