Toholampi on noin 3200 asukkaan kunta Keski-Pohjanmaalla.
Uudenvuodenaattona vietin päivän Toholammilla ja Sievissä kuvia ottaen samalla, kun äitini geokätköili alueella. Toholampi oli minulle aivan uusi tuttavuus, ja myös tämän blogin ensimmäinen keskipohjalainen kunta.
Toholammin keskustaan pohjoisesta Sievistä päin saavuttaessa ylitetään ensin Lestijoki. Alla olevassa kuvassa tien vasemmalla puolella näkyy Maitokolmion meijeriosuuskunnan tuotantolaitos. Maitokolmion maitoa on kyllä tullut juotua, mutta en tiennyt tai ainakaan muistanut, että kyseinen maito tulee Toholammilta.
Ennen siltaa tien oikealla puolella on Kahvila Sillankorva.
Tämä sympaattisen näköinen kahvila minulta olisi jäänyt kokonaan huomaamatta, jos en olisi päättänyt vielä pois lähtiessämme pysähtyä ottamaan kuvia sillalta.
Sillan jälkeen tie nousee keskustaan tultaessa. Wikipedian Toholampi-artikkelissa todetaan, että yksi Toholammin maiseman pääpiirteitä on maaston tasaisuus. Oma ensivaikutelmani Toholammista oli kuitenkin se, että paikka on huomattavasti vähemmän tasainen kuin monet muut eri puolilla Pohjanmaiden maakuntia sijaitsevat kunnat.
Kun Lestijoen ylityksen jälkeen noustaan mäen päälle, löytyy risteysalueelta tien oikealta puolelta Lestijoki-lehden toimitus. Lehti ilmestyy viidessä Lestijokilaakson kunnassa, ja sillä on toimitus Toholammin lisäksi myös Kannuksessa.
Tässä kohden ollaan risteysalueella, josta voi kääntyä vasemmalle Kirkkotielle, oikealle Lampintielle tai jatkaa Ullavantieksi muuttuvaa Sievintietä keskustan läpi.
Yllä olevissa kuvissa näkyvästä liikerakennuksesta löytyvät muun muassa Toholammin Osuuspankki, vaateliike Sarmix ja lounasravintola Ritjan keidas.
Jos kaipaa syötävää lounasajan jälkeen, aivan vierestä löytyy paikka, josta saa grilliruokaa ja pitsaa. Tämä T. T. Pubi / Keskuskahvio on myös toinen Toholammin pubeista. Uudenvuodenaattona alkuiltapäivästä paikalla oli sekä ruokailijoita että enemmän juomapuoleen keskittyviä.
Rakennus on toiminut pubina jo usean vuosikymmenen ajan, ja sitä ennen paikassa oli vaateliike. Lueskelin mielenkiintoista Toholammin Wanhat kuvat Facebook-sivustoa, ja jos oikein ymmärsin, rakennuksessa on aikoinaan toiminut Mäkelän vaateliike.
Rakennus näyttää ulkoapäin melkoisen pieneltä, mutta takana on pieni laajennusosa ja paikka on sisältä tilavampi kuin olisin ulkopäin olettanut. En tullut ottaneeksi kuvaa sisätiloista.
Toiselta puolelta Ullavantietä löytyy toinen Toholammin päivittäistavarakaupoista eli S-market.
S-marketin vieressä hieman kauempana Ullavantiestä on alla olevassa kuvassa näkyvä liikerakennus.
Liikerakennuksessa toimivat LA-Sisustus Värisilmä, Toholammin apteekki, vanhusten tukiasuntopalvelu Katariinan Kamari sekä Toholammin Kelloliike Ky. Kelloliikkeellä on pitkä historia; se on toiminut Toholammilla jo vuodesta 1962 ja tässä rakennuksessa sen rakentamisvuodesta lähtien.
Liikerakennuksesta löytyy myös toinen Toholammin pubeista eli vuonna 2017 perustettu MiniBaari. Aikaisemmin rakennuksessa on toiminut Hotelli-Ravintola Kevari, joka lopetti toimintansa 2000-luvun alkupuolella.
Paikka ei sattunut olemaan auki, mutta olisi mielenkiintoista tietää, kuinka pieni on baari, joka on nimetty MiniBaariksi.
Sekä Kahvila Sillankorvan että MiniBaarin taustalla on paljasjalkainen toholampinen Kellosalon pariskunta. Heli Kellosalo pyörittää Sillankorvaa ja Jarkko Kellosalo MiniBaaria. Lisäksi pariskunta on viime kesästä lähtien luotsannut myös Toholammin Sykäräisten kylässä sijaitsevaa Hirvikosken maaseutuhotellia.
Sitten jatketaan Ullavantietä eteenpäin. Tien vasemmalla puolella on heti perinteikäs perheyritys, vuodesta 1933 toiminnassa ollut U. Viitalan Leipomo & Kahvila. Leipomon ja kahvilan lisäksi paikasta löytyy myös sekatavaramyymälä.
Pian saavutaan liikenneympyrään.
Liikenneympyrän toiselta puolelta Ullavantien varrelta löytyy toinen Toholammin päivittäistavarakaupoista eli K-Market Lampintori.
Alla olevassa kuvassa on näkymä liikenneympyrästä takaisinpäin. Tämä kylänraitti vanhoine puutaloineen on mielestäni viehättävä. Liian monesta keskustasta löytyy nykyään pääasiassa harmaita, tasakattoisia kenkälaatikkotaloja.
Sitten palaamme takaisin keskusta-alueen toiseen päähän ja käännymme Osuuspankin kohdalta Lampintielle. Lampintien varrella parin sadan metrin päässä risteyksestä sijaitsee Toholammin kunnantalo.
Kunnantalon vierestä löytyvät seurakuntakoti ja vanha pappila.
Kirkkoherranviraston, taloustoimiston ja nuorisotoimiston lisäksi pappilasta löytyy myös nuoriso- ja kerhotila Vintti. Tilojen yhteydessä on bändikämppä, jossa voi soittaa esimerkiksi rumpuja ja sähkökitaraa. Aika harvassa pappilassa on varmastikin tällainen mahdollisuus!
Lampintien varrelta löytyy myös joitakin erikoisliikkeitä. Pappilan kohdalla Lampintien toisella puolella näytti olevan ainakin huonekaluliike, kukkakauppa sekä sähköliike. Toholammilla tuntuu olevan varsin monipuolisesti palveluita, kun ajattelee, että asukkaita on vain kolmisen tuhatta.
Tämän pitemmälle en Lampintietä kulkenut. Palataan siis takaisin risteykseen ja katsotaan, mitä Kirkkotien varrelta löytyy.
Heti Kirkkotien ja Sievintien kulmauksessa sijaitsee Toholammin kunnankirjasto. Kirjaston Facebook-sivuilta saa sen käsityksen, että kirjastossa järjestetään varsin aktiivisesti erilaisia kirjailijavierailuja, luentoja ja muita tapahtumia.
Kirjaston vierestä löytyy liike, jolla on pitkä historia. Kodinkoneet Jylhän juuret ulottuvat 60 vuoden taakse. Toholammilla tuntuu olevan useita pitkään toiminnassa olleita yrityksiä: Jylhän liike 1950-luvulta, Leipomo-Kahvila U. Viitala 1930-luvulta, Kelloliike 1960-luvulta ja tietysti Maitokolmio, joka on perustettu vuonna 1905.
Liike oli poikkeuksellisesti auki sunnuntaina, koskapa sattui olemaan uudenvuodenaatto ja liikkeessä myytiin ilotulitteita. Ovi tuntui käyvän tasaiseen tahtiin, ja poikkesin itsekin sisälle. Oli mielenkiintoista kuunnella paikallista puheenpartta, joka kuulostaa erilaiselta kuin vaikkapa kotipaikkani Haapaveden murre, vaikka sekä Toholampi että Haapavesi luetaan keskipohjalaiseen murrealueeseen (vaikka Haapavesi maantieteellisesti onkin Pohjois-Pohjanmaata).
Löysin liikkeestä hauskan, radion näköisen leivänpaahtimen ja sain viimein laittaa vanhan, jo kauan viimeisiään vedelleen leivänpaahtimeni menemään.
Toisella puolella Kirkkotietä, S-marketin ja kahden muun liikerakennuksen väliin jäävällä alueella sijaitsee Toholammin torialue. Alla olevassa kuvassa kauempana näkyvä rakennus on sama, jonka jo esittelin ja jossa muun muassa MiniBaari sijaitsee. Etualalla näkyvästä rakennuksesta löytyy Lampin Grilli-Ravintola, jonka kebabit ovat näköjään saaneet kehuja Ilta-Sanomissakin.
Lampin Grilli-Ravintolan lisäksi liikerakennuksesta löytyy myös Kokkotyö-säätiön ylläpitämä Lähituotemyymälä, jossa myydään lähialueen tuotteita.
Torialueen laidalla on Itsenäisyydenpuisto. Puiston keskellä on talvi- ja jatkosotaan tältä paikalta lähteneiden muistomerkki ja sen kummallakin puolella tykki. Puistoalue on rajattu kettinkiaidalla, ja sen näyttävä portti mukailee Toholammin vaakunaa.
Tällä paikalla on aikaisemmin sijainnut suojeluskuntataloksi 1930-luvulla rakennettu Lampin Suoja. Rakennuksessa ehti myös toimia muun muassa koulu, kirjasto ja kahvila ennen kuin se 1970-luvulla paloi. Nämä tiedot sekä kuvia rakennuksesta ja myös sen palosta löysin jo mainitsemaltani mielenkiintoiselta Facebook-sivustolta Toholammin Wanhat kuvat.
Paikalta löytyy edelleen myös Lampinsuoja-niminen rakennus.
Astevaihteluton taivutusmuoto “Lampin” on mielenkiintoinen. Yleiskielessähän kyseinen erisnimi taipuu muotoon “Lammin”, mutta täällä näyttää olevan ihan yleisesti käytössä tuo astevaihteluton muoto.
Kirkkotiellä kun ollaan, löytyy tien varrelta luonnollisesti myös kirkko. Kirkolle on torilta matkaa hieman yli kilometrin verran. Kaunis ja koristeellinen kirkko on valmistunut vuonna 1861, ja tyyliltään se on uusgoottilainen, päätytornillinen pitkäkirkko.
Oven vieressä päivystää vaivaisukko, joka joidenkin nettisivujen mukaan on 1860-luvulta ja joidenkin mukaan taas 1870-luvulta. Olipa asia kummin tahansa, ikää vaivaisukolla on kuitenkin ihan kiitettävästi.
Tähän kauniiseen kirkkoon päätämme tällä erää Toholammin esittelyn. Toholampi oli kaiken kaikkiaan positiivinen yllätys. Tähän sympaattisen oloiseen paikkaan olisi mukava tulla uudelleen joskus kesällä.
Ehottomasti kesällä uus kierros Lampille!